Prestationspsykologi

Med hjälp av kunskaper från prestationspsykologi och rätt stöd kan vi lyfta  våra prestationer till nya nivåer. Oavsett inom vilket område vi rör oss har människor som presterar färdigheter, förmågor och fysisk kapacitet på olika nivå. Människors prestationsförmåga kan variera med ålder, erfarenhet och inom vilket område och sammanhang prestationen sker. Oavsett om vi har perfekta fysiska och intellektuella förutsättningar vad gäller kompetens och egenskaper, är det ändå långt ifrån säkert att våra prestationer blir optimala. De flesta har enormt mycket outforskad potential.

Prestationspsykologi kan handla om att sätta rätt typ av mål och delmål, att lära sig använda hjälpande tankar och känslor och att fokusera på rätt saker. Teman som energipåfyllning, självförtroende, motivation, stresshantering, samarbete, att hantera och ge feedback eller hantera motgångar och oväntade händelser är vanliga inom prestationspsykologi.

Min erfarenhet av prestationspsykologi kommer från flera håll, dels som utbildad psykolog med lång erfarenhet av stress- och ångestbehandling och att hjälpa högpresterande individer som drabbats av utmattning att hitta nya sätt att hantera livet och sina prestationer, dels från att i många år ha intresserat mig för olika högpresterande personers erfarenheter inom näringsliv, professionell extremidrott och äventyr.  Mina egna erfarenheter som chef, ledare och organisationskonsult har lärt mig mycket om att stötta och utveckla individer och grupper till bättre prestationer. De erfarenheter jag själv gjort som uthållighetsidrottare på motionsnivå, med bl a hittills (sept 2019) 23 marathonlopp, 22 ultralopp (lopp som är längre än 42 km), 10 Lidingölopp, Sverigeklassikern och deltagande i lopp som TEC 200, 322 km och Mozart 100, 109 km i Alperna, Multisporttävlingen Åre Extreme Challenge, Swiss Alpine Marathon, Ultravasan och Ironman lärt mig mycket om att flytta gränser. Jag har lärt mig att jag kan klara så otroligt mycket mer än jag själv från början trodde och det gäller andra precis lika mycket som det gäller mig.

Om du behöver stöd att utveckla dina prestationer, oavsett vilken nivå du startar på, är du välkommen att kontakta Utvecklingszonen och få hjälp att finna din egen Utvecklingszon.

Jag och Per-Erik Modig under Höga kusten swimrun 2016.

 

© Utvecklingszonen