Om Mikael Malmberg

Bakgrund

Utvecklingszonen AB startades 2011. Jag som driver Utvecklingszonen heter Mikael Malmberg är leg psykolog och leg psykoterapeut och handledare med inriktning mot kognitiv beteendeterapi. Min psykologutbildning gjorde jag under senare delen av 90-talet på Uppsala universitet. Jag genomförde psykoterapeututbildningen i KBT 2004- 2006, även den gjorde jag på Uppsala universitet. Under 2011 blev jag färdig med min utbildning till psykoterapihandledare vid Stockholms universitets med KBT-inriktning. Jag har även fördjupat mig inom beteendeanalytisk organisationsutveckling, en svensk variant av Organizational Behavior Management som jag utbildade mig i mellan 2007-2009. Under 2014-2016 har jag kompletterat min utbildning för att bli specialistpsykolog inom klinisk psykologi och fick min behörighet som klinisk specialist september 2016.

Mitt arbete idag består bl. a. av eget behandlingsarbete, handledningsuppdrag inom behandlingsarbete, omvårdnad, personalhandledning, chefsstöd och coachning. Jag gör även organisationutvecklingsgsuppdrag och utbildningsinsatser gällande t. ex. kvalitetsfrågor, arbetsklimat, friskvård och bemötande.

Jag har från 2003 till 2010 arbetat på PBM Sweden AB som chef, behandlare, handledare, utbildare och organisationskonsult. I mitt arbete har jag även jobbat med internt ledarskap och metodutvecklingsarbete på PBM. I det interna chefskapet på PBM har jag varit platschef i Hudiksvall och Söderhamn, regionchef Gävleborg, verksamhetschef för alla PBM:s kontor i Sverige samt kvalitets- och utvecklingschef.

Innan jag började på PBM arbetade jag som psykolog inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Söderhamn och Gävleborg under tre och ett halvt år. Där hade jag mycket fokus på att föra in metoder som hade gott vetenskapligt stöd och var väl utvärderade och beprövade (s.k. evidensbaserade metoder) samt att på olika sätt arbeta för att systematiskt utvärdera behandlingsinsatserna. I behandlingsarbetet på BUP lärde jag mig bland annat hur viktigt det är att arbeta med barnens nätverk för att nå bra resultat.

Innan jag utbildade mig till psykolog arbetade jag som elektriker och instrumentmontör på olika industrier runt om i Sverige. De erfarenheterna har bidragit till att jag ser psykologin som en praktisk verktygslåda med många olika verktyg och utövandet som något av ett hantverk. Det betyder dock inte att man, inom vare sig elektriker - eller psykologyrket, klarar uppgifterna bara för att man har verktygen. Det behövs övning, erfarenhet och hårt arbete för att komma någonstans. Man behöver också god kännedom om de grundprinciper som styr inom det område man verkar -men bra verktyg är en förutsättning.

Jag brinner för att föra ut tillämpad vetenskap och tillämpad psykologi till olika områden i samhället. Framförallt ser jag skolan som ett område där det finns stora möjligheter att göra skillnad.  Skolan behöver i mycket högre utsträckning än idag arbeta med metoder som har vetenskapligt stöd, på samma sätt som man undan för undan ökat kraven på evidens i behandlingsarbete kommer kraven på evidens att öka inom skolvärlden.


Yrkesföreningar
Jag har medlemskap i följande föreningar:
·    Sveriges psykologförbund
·    Psykologföretagarna
·    Sveriges kliniska psykologer
·    Beteendeterapeutiska föreningen
·    OBM Network

Fritid

På min fritid ägnar jag mig åt, förutom umgås med familjen,  träning och friluftsliv i alla möjliga former. Mest traillöpning och swimrun, men MTB, landsvägsracer, kajakpaddling, SUP-paddling, snowboard, längdskidor och fjällvandring får också en hel del utrymme, tillsammans med fotografering av diverse naturupplevelser och vardagsäventyr - alla bilder på hemsidan är mina egna. Sedan 2014 arrangerar jag olika lopp och driver en multisportförening tillsammans med några andra eldsjälar. Sen blir det förstås en hel del romaner och facklitteratur, och musik (Spotify är världens hittills bästa uppfinning!) och filmer och tv-serier, och skruva med gamla bilar och spika på huset - när jag har lite tid över. För mer om mig och min fritid kan ni kolla www.motionzonen.se

© Utvecklingszonen