Om trygghet, frihet och hopp 2023

Om trygghet, frihet och hopp

Nu har vi satt punkt för året 2022, ett år jag tror kommer leva kvar hos många av oss resten av våra liv. För mig handlar 2022 om att trygghet och frihet är bland det viktigaste vi har.


Vår trygghet och frihet går inte att ta för given. Under 2022 har vi fått kraftfulla påminnelser, både genom invasionskriget i Ukraina och Putins obarmhärtiga terror mot Ukrainas befolkning.  Likaledes frihetsprotesterna i Iran och regimens tyranniska respons mot folket. Det är tydligt att trygghet och frihet inte är självklart. Det finns heller ingen självklarhet i att vi rör oss mot mer trygghet, tolerans och frihet. Tvärtom går det på många ställen i världen i motsatt riktning.


Vår trygghet skakades i våra grundvalar när vi vaknade upp till Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari. Plötsligt har ett grannland invaderats av en främmande makt. När invasionen visade sig svårare än President Putins regim trott, har strategin istället blivit att totalt hänsynslöst attackera civilbefolkningen och att förstöra så mycket bostäder och infrastruktur som möjligt för att driva folket på flykten. Minst 10 miljoner Ukrainare är på flykt och 4 miljoner har lämnat landet. Samtidigt ökar förtrycket och restriktionerna i Ryssland och hindrar de som försöker protestera mot kriget mot sina systrar och bröder i grannlandet.


Även kampen för frihet i Iran har berört många av oss, där hundratusentals unga kvinnor och män gått ut på gatorna och protesterat mot bristen på frihet och trygghet både för befolkningen i stort, och framförallt för kvinnorna. Den tändande gnistan för protesterna var när 22-åriga Masha Zhina Amini, greps av moralpolisen för att inte burit sjalen på rätt sätt och sedan dog i arresten efter att misshandlats av polisen.


Modiga kvinnor har som protest mot moralpolisens agerande tagit av sig sina sjalar och klippt sina hår och har blivit bemötta med våld och mord av regimen. Majidreza en 23-årig man som protesterade, blev offentligt avrättad för ”fiendskap mot gud” efter en summarisk rättegång. Elva personer till har blivit dömda till döden och ytterligare 26 personer riskerar dödsstraff av en maktfullkomlig regim, som tar till vilka medel som helst för att behålla sitt inflytande.


Flera saker har blivit uppenbara. Många människor engagerar sig för att hjälpa och när vi hjälper känner vi oss mindre maktlösa, känner mer meningsfullhet och skapar positiva erfarenheter i det svåra. När vi hjälps åt tillsammans för att göra något gott känns det extra bra och det blir fina minnen i det mörka. Livet fortsätter, och att engagera oss i våra liv trots det som händer är också en motståndshandling. Vi kan göra både och, dvs både hjälpa och fortsätta leva.


Ett av de bästa minnena från förra året var då vi i vår förening Skärgårdens Multisportare, tillsammans med Söderhamns Skidkamrater och Pulsträning arrangerade Spring för Ukraina i april. Ett löpevent där vi skapade ett backyardformat. En 3,2 km bana med 12 gemensamma starter under 6 timmar. En ny start var 30 minut. Där deltagarna förutom att själv skänka pengar uppmanats skaffa sponsorer som erbjöd en summa pengar för varje varv de klarade. Vi hade även en 300 meter lång bana för barn, där många kämpade sig runt varv efter varv sponsrade av sina föräldrar.

Många deltagare kom och sprang för Ukraina. Alla löpare fick kämpa extra hårt i en halvmeter nysnö som kommit natten före. Pengarna som kom in gick oavkortat till Röda Korsets Ukrainainsamling och innan insamlingen var avslutad hade vi fått in nästan 100.000 kr. Målet att samla in pengar var det viktigaste. På köpet fick vi något annat viktigt – gemenskap och hopp. Många kom och engagerade sig både i arrangemanget och som löpare, dessutom dök flera personer upp som var på flykt från, eller med ursprung i Ukraina, både för att hjälpa till och för att själva springa.


Vad jag tar med mig är verkligen, att när vi gemensamt kämpar för något, är det ett starkt botemedel mot maktlöshet och rädsla. Hopp är en aktiv handling. När vi agerar för något betyder det att vi inte givit upp, att vi har hopp. Att agera för något vi tror på ger mening. Meningsfullhet ger energi att kämpa vidare.


Nu hoppas vi på och kämpar vidare för ett nytt år, ett 2023 med mer hopp, mer medmänsklighet, mer gemenskap, mer trygghet och mer frihet. 

Lesya springer för Ukraina